11/03/2012

Ensiaskeleet kohti sushi-villitystä























Pidettiin tuossa viikolla ensikertalaisten sushinvärkkäysilta puoliskon ja työkaverin kanssa. Odottukset eivät olleet turhan korkealla ja epäiltiin, että saadaan operaation päätteeksi syödä riekaleet lusikalla, mutta näistähän tuli ihan yllättävän nättejä ja ennen kaikkea maukkaita! Aloitettiin tästä luultavasti tunnetuimmasta maki-sushista ja nyt iski into alkaa opettelemaan muitakin sortteja.

Sushihan  jakaa mielipiteitä yhä tehokkaasti kuin sinihomejuusto. Mikä on aika jännää, koska maut ovat tosi mietoja ja se monien kauhistelema vähän erikoisemman makuinen levämatto eli sushi nori on melko pieni osa makujen kokonaisuutta. Kalat ja vihannekset kuitenkin ovat yleisesti suomalaisten mieleen. Ja näitähän voi tuunata mieleisekseen, jos jostakin tietystä täytteestä ei satu pitämään.

Ja sitten sushin tekoon!


Maki sushi
36 suupalaa
3:lle ruokailijalle pääruoaksi tai 12 ruokailiijalle alkupaloiksi


Tarvikkeet:
  • tarvitset yhden bambumaton per rullailija

Raaka-aineet:
  • 5 dl sushiriisiä (eli yksi paketti Blue Dragonin sushiriisiä)
  • 5 dl vettä
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 3 tl sokeria
  • ripaus suolaa
  •   6 levämattoa eli sushi noria
  • 1 pieni paprika
  • 10 cm pätkä kurkkua
  • 1 paketti Philadelphia-tuorejuustoa
  • wasabitahnaa
  • n. 100 g graavilohta tai kylmäsavulohta
  • n. 100 g katkarapuja tai jättikatkarapuja
  • ½ ruukku ruohosipulia
  • soijakastiketta
Laita keitinvesi kiehumaan. Huuhtele riisi pariin kertaan kylmällä vedellä ennen keittämistä (lävikköön sitä ei kannata alkaa laittamaan, vaan esim mittakannu passaa hyvin koska riisi laskeutuu astian pohjalle). Keitä riisiä 10 minuuttia ja möyhi riisi lusikalla irtonaisemmaksi. Laske sitten lämpö ykköselle ja jätä kannen alle hautumaan noin 10 minuutiksi kunnes vesi on haihtunut kokonaan pois. Kun riisi on kypsää, lisää sekaan riisiviinietikka, sokeri ja suola ja sekoita taas lusikaalla irtonaiseksi. 

Sekoita pienessä kupissa reilu puolikas paketti Philadelphia-juustoa ja noin yksi teelusikallinen wasabitahnaa (maista sopiva tulisuus ja tee sekoitus oman maun mukaan) tasaiseksi massaksi. Lusikoi seos minigrip-pussiin ja leikkaa kulma pois pursottamista varten. 

Suikaloi paprika ja kurkku pitkiksi kapeiksi suikaleiksi. 





































Aseta levämatto bambumaton päälle ja ota kuppi kylmää vettä viereen. Kostuta sormet kylmässä vedessä ja levitä riisiä ohuelti matolle siten, että sinusta kauimmaiseen reunaan  jää noin 3 cm tilaa. Painele riisi kiinteäksi. 
























 




















Painele sormilla vako noin viiden sentin päähän etureunasta ja levitä siihen suikaleiksi leikattua lohi tai katkarapuja. Pursota päälle wasabi-tuorejuustotahnaa, laita koko leveydelle kurkku tai paprikasuikaleita sekä ruohosipulia. 

 

























Tämän jälkeen tulee yllättävän helpoksi osoittautunut vaihe eli rullaaminen. Kostuta jälleen sormesi kylmässä vedessä, jottei levämatto tartu sormiin kiinni. Rullaile levämatto täytteineen bambumatton avulla tiukaksi rullaksi.

















































Leikkaa jokainen pötkö terävällä veitsellä kuuteen osaan. Mikäli veitsi meinaa jäädä kiinni riisiin, kastele sitä välillä kylmällä vedellä ja pesaise tarttunut riiri pois. 



























































Tarjoile sushi hyvän soijakastikkeen kanssa, jota kannattaa jokaiselle ruokailijalle lorauttaa omaan pieneen kuppiin. Näin sushipaloja voi dippailla omassa soija-astiassa. Wasabitahnaa kannattaa myös laittaa tarjolle pöytään, niin tulisuutta voi lisäillä oman maun mukaan. 

Vinkki: nosta sushirullan päätypalat pystyasentoon tarjolle, jolloin ne näyttävät kauniilta eivätkä jämäpaloilta. 
Sushi on helpointa syödä puikoilla tai sormin. Haarukka ja veitsi on kohtalaisen turhia kapistuksia tämän evään kanssa. 

Ja mikä parasta: sushi on yksi niistä harvoista herkuista, joka on oikeasti kevyttä ja terveellistä!




































































5 kommenttia:

  1. Anonyymi11/30/2012

    ihania viinilaseja! mistä olet ostanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ne on Stockalta Schott Sweiselin laseja ja muistaakseni peräti viskilaseja. Toimii kivasti viinilaseinakin ja luullakseni niitä edelleen myydäään. Itsellä kävi tuuri, kun bongasin ne alelaarista pari vuotta sitten 1,40e/kappale!

      Poista
  2. Anonyymi1/06/2013

    Missä tämän blogin päivitykset ovat?

    VastaaPoista
  3. Tulossa hyvinkin pian :) Ollut aika hektinen syksy niin ei ole ehtinyt päivitellä. Kuvia ja ideoita tosin on vino pino valmiina ;)

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista