10/19/2012

Kekkerikutsuja ja karitsaa



 Postilaatikkoon kolahti kutsu Glorian Blog Awards 2012 -gaalaan ens perjantaina 26.10. koska Ihanimmat
oli saanut mukavasti ääniä äänestyksessä! Superkiitokset äänestäneille ja Glorialle kunniasta ja kutsusta! Ihanaa, että pienessä Suomessakin etenkin lehdet on hoksanneet miten hyvä juttu blogit on ammattilaisten tuottaman sisällön lisänä.Tutkailin omaa kalenteria ja lentolippujen hintoja näin lyhyellä varoitusajalla ja ehti alkaa harmittaa ihan tosissaan. Suunnitelmia viikonlopulle ja törkykalliit lennot. Pakkoo siis skipata.
 

Onneksi seuraava maili piristi, nimittäin kutsu uuden yhteistyökumppanin Indiedaysin kekkereihin Adamsiin ensi kuussa! Ensimmäisenä ajatuksena mieleen tuli, että mitähän me syödään! Ja varmasti onkin hyvät eväät tarjolla, kun kutsuvat lauman ruokabloggaajia niitä maistelemaan. Ihan loistavaa päästä tapaamaan kaikki muut Indiedays Inspirationin bloggaajat ja muita mielenkiintoisia ihmisiä. 




Adams on ollut tarkoituksena käydä testaamassa jo muutamankin Helsingin reissun aikana, mutta ilman pöytävarausta on ollut turha yrittää syömään. Ja illanviettopaikkaa etsiessä tie taas on jostain syystä vienyt joka kerta Teatterille.


Ostin Hulluilta päiviltä karitsan paahtopaisteja, jotka oli kyllä pihvityyliin tarkoitus paistaa, mutta päätyivätkin pakastimen kautta pataruoaksi viime sunnuntaina. Jos olet saanut traumat villasukan makuisesta lampaasta, suosittelen lämpimästi karitsaa kokeiltavaksi. Testauskappaleeksi sopii mainiosti Stockalla myytävät karitsan paahtopaistit, jotka ovat parisataagrammasia ja kypsennetään kuten pihvi. Ei siis tarvitse tehdä kilotolkulla lammaspataa, jos epäilet tykkäätkö siitä.


Karitsan paahtopaisti
  • 1 paahtopaisti ruokailijaa kohtaan
  • sormisuolaa (Maldon),mustapippuria ja yrteistä hyvin passaa esim. rosmariini ja timjami
  • nokare voita ja öljyä paistamiseen

Paahtopaistit voi toki maustaa mieleisillään yrteillä, suolalla ja pippurilla, mutta helppoa ja hyvää saat kun pyydät sen Stockan lihamestarilta valkosipulimarinadissa. Marinadissa on hyvin niukasti suolaa, joten sormisuolaa kannattaa hieraista pintaa noin 10 minuuttia ennen paistoa. Pihvien on lisäksi hyvä olla huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Aluksi laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Lisää pannuun voinokare ja loraus oliiviiöljyä, koska sekoitus kestää parhaiten kuumaa räiskymättä. Säästät tiskiä mikäli pannusi on uuninkestävä. Paista paahtopaistin pinnat kiinni, mikä vie muutaman minuutin. Tämän jälkeen laita uuniin noin 15-20 minuutiksi riippuen haluatko lihan mediumina vai kypsänä. Parhaan tuloksen saat mikäli käytät paistomittaria, jolloin 55 astetta on medium ja 60 kypsä. Otettuasi lihan uunista anna sen vetäytyä folioon käärittynä 10 minuuttia. 



Mutta sitten siihen itse Karitsapataan...

idkuva

























Karitsapata
5-6 annosta
  • 400-600g karitsan paahtopaistia (eli 2-3 kpl)
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 400 g perunoita
  • 300 g bataattia (noin ½ bataatti, loput voi pakastaa seuraavaa pataa varten)
  • 2 kpl porkkanaa
  • 200 g eli n oin 2-3 kpl naurista (tai lanttua)
  • 2 sipulia
  • 1 lihaliemikuutio (Maggi Fond Cups)
  • 2 oksaa tuoretta timjamia tai rosmariinia (tai 2 tl kuivattuna)
  • mustapippuria
  • suolaa
  • vettä
Nosta liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kokkailua. Kuori ensimmäisenä juurekset ja sipuli ja kuutioi ne siten, että bataattikuutiot ovat hiukan perunaa ja naurista suurempia ja porkkanakuutiot taas hieman niitä pienempiä. Näin juurekset kypsyvät samaan aikaan. Leikkaa myös liha kuutioiksi ja pyörittele se vehnäjauhoissa. Silppua sipuli. Ruskista liha ja sipuli nopeasti pannulla ja lado sitten lihat ja juurekset uunivuokaan. Lisää sekaan mausteet ja vettä siten, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Paista 150-asteisessa uunissa noin 90 min riippuen juureskuutioiden koosta. Tökkää perunoita tunnin kuluttua ja jatka paistoaikaa tarvittaessa. Lihan mureudesta ei tarvitse huolehtia, sillä karitsan paahtopaisti kypsyy mureaksi melkeinpä jo pannulla mutta paranee mitä pidempään hautuu uunissa.

Ja ei muuten maistu villasukalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti