10/23/2012

Heppapihvit ja juuresvuoka

Hevosenliharuoat on valitettavan harvinaisia Suomessa. Jos heppaa on maistanut, niin tietää että mausta se ei todellakaan johdu, vaan ajatuksesta joka monia kauhistuttaa. Mikäli hevosenliha ei aivan ylitsepääsemättömän hankalatala ajatukselta tunnu, niin suosittelen hevonsenfilettä etenkin naudan sisäfileen tilalle. Naudan sisäfile huitelee kilohinnaltaan Stockalla yli 50 eurossa ja hevosen normaalihinta puolestaan on kolmenkympin nurkilla. Mikäli hevosta saisi perusmarketeista, se olisi varmasti paljon vielä edullisempaampaa, mutta vielä ei vastaan ole tullut ainakaan täällä Oulussa (ja muutenkin mieluummin lihani Stockan tiskistä haen, kun laatu on varmempi ja parempi). Hinta ei kuitenkaan ole ainut erottava tekijä, vaan hevosenliha on aivan älyttömän mureaa nautaan verrattuna! Sisäfile aivan sulaa suuhun ja pihvejä on vaikea kokemattomankaan pihvinpaistajan pilata. Liha on aavistuksen verran vahvemman makuista kuin nauta, mutta ei lähellekään niin tujua kuin vaikkapa hirvenliha. Todennäköisesti harvemmin pihviä syövä ei erottaisi hevosta naudasta maun perusteella.



Hevosen sisäfilepihvien paisto-ohje (sama ohje naudalle)


Ota liha huoneenlämpöön  vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Leikkaa fileestä noin 3-4 cm paksuja pihvejä. Kuivaa pihveistä ylimääräinen lihasneste, mikäli ne ovat kosteita. Taputtele pihvin molemmille puolille mustapippuria ja suolaa hieman ennen paistoa. Tästä suolan lisäämisestä on kahta koulukuntaa, ennen ja jälkeen paiston, ja itse kuulun ennen paistoa lisäävään, mutta jokainen tavallaan.

Lisää tulikuumalle paistinpannulle nokare voita ja loraus oliiviöljyä. Yhdistelmä kestää parhaiten kuumuutta räiskymättä. Aseta pihvit väljästi pannulle ja käännä ku nestepisaroita herahtaa pihvin pintaan. Paistele pihvejä yhteensä muutama minuutti siten, että kaikki pinnat ovat kiinni eli muuttuneet ruskeiksi. Hevosenlihan voi jättää roseeksi,  ja se alkaa olla sitä tässä vaiheessa. Liha pysyy tosi mureana kypsänäkin, joten mikäli haluat pihvisi kypsänä, laita pihvit uuniin 150 asteeseen viideksi minuutiksi. Tämän (tai pelkän pannulla paistamisen) jälkeen kääri pihvit folioon ja anna vetäytyä rauhassa 10 minuuttia. Näin varmistat, etteivät mehut karkaa leikatessa.

Mikäli sinulla on paistomittari, käytä sitä ehdottomasti. Pihvi on medium 55-60 asteessa ja kypsää 65 asteessa. Muista mitata lämpö pihvin paksuimmasta kohdasta.



Pihvin paistamista on turha jännittää, sillä se ei mitään rakettitiedettä ole. Mikäli kuitenkin tuntuu epävarmalta, paista heppaa niin onnistut varmasti. Tämäkin kuvan pihvi karkasi kaikkea yhtä aikaa häsläävällä kokilla vähän turhan kypsäksi ja hyvää ja mureaa oli siltikin!


Liha-, kana- tai kalaruoan lisukkeeksi passaa hyvin perinteiset uunijuurekset. Mukaan voi nakata kaapista tai kaupasta löytyviä juureksia mielikuvituksen mukaan ja tämä ohje toimii kaikennäköisillä yhdistelmillä. Kamala kuva, mutta miettikää makua, ei näköä!



Juuresvuoka
4 annosta
  • 500 g perunoita
  • 2 sipulia
  • 2 isoa porkkanaa
  • ½ bataatti (tai pieni kokonainen)
  • 3 naurista (tai lanttua)
  • 2 dl kuohukermaa
  • vettä
  • kasvis- tai lihaliemikuutio (Maggi Fond Cups)
  • mustapippuria
  • suolaa
  • pari nokaretta voita
Kuori ja kuutioi juurekset ja vihannekset. Jätä bataattikuutiot hieman perunakuutioita suuremmiksi, nauriskuutiot samankokoisiksi kuin perunat sekä porkkanakuutiot hieman perunaa pienemmiksi. Näin kaikki kutsuu suunnilleen samaan aikaan. Lado juurekset ja vihannekset vuokaan sikinsokin, lisää kerma sekä mausteet ja kaada päälle vettä sen verran että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Vuole päälle pari nokaretta voita ja paista 175-asteisessa uunissa noin 60 min. Paistoaika riippuu kuutioiden koosta, joten käy testaamassa kypsyys välillä.


Hirveässä kuvassa on myös hirveän hyviä jauhelihapihvejä!

Herkkujauhelihapihvit
n. 15 pikkupihviä
  • 500 g naudanjauhelihaa (paistijauhelihasta tulee tavalliseen naudanjauhelihaan verrattuna hieman kuivemmat pihvit, mutta se passaa kuitenkin)
  • 1 kananmuna
  • 1 sipuli
  • ½ suolakurkku
  • reilu 1 tl dijon-sinappia
  • (HP BBQ Spicy Hot Woodsmoke -kastiketta tai vastaavaa BBQ-kastiketta, ei välttämätön)
  • mustapippuria
  • suolaa
Silppua sipuli ja suolakurkku mahdollisimman hienoksi silpuksi (jotta saat nätimmän lopputuloksen kuin kuvassa). Vaivaa kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Muotoile nätit pihvit pellille ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

1 kommentti:

  1. Anonyymi4/15/2014

    Moi! Tämä on vanha juttu, mutta tein ohjeesi avustuksella ihanat heppapihvit sunnuntailounaaksi, Nam :P
    Mutta liekö tuo uunin astemäärä 150 virheellinen? Pitäisikö siinä olla ehkä 250? 150 asteessa 5 min jälkeen pihvit olivat täysin raakoja. Käänsin uunia kovemmalle ja pidin sen aikaa että alkoi näyttää paremmalta, just sopivan mediumeja saatiin lopputulokseksi <3

    VastaaPoista