1/01/2012

Joulupäivällinen

Vietettiin joulu kahdestaan äidin kanssa ja poikakaveri taas oli oman perheensä kanssa. Ei kumpikaan äidin kanssa sen kummemmin välitetä laatikoista ja kinkusta, joten päätettiin tehdä ihan vaan hyvää ruokaa. En muutenkaan oikein ymmärrä miksi yhtenä vuoden ruokakeskeisimpänä juhlapäivänä pitäisi syödä  porkkanalaatikkoa tai kinkkua... Juhlissa syödään herkkuruokia! Perinteistä voi pitää kiinni muillakin tavoilla. Ja tarkemmin ajatellen kyllä tästä meidän joulumenusta löytyy kaikennäköistä mitä meillä on aina joulupöydässä ollut tarjolla.

Alkupaloiksi meillä oli katkarapusalaattia, maksapateita (appelsiiniankkaa ja tryffeliä Stockalta), silliä (rapu- ja mustaherukkasilli - aivan loistavia!!), kylmäsavulohta sekä sitä perinteistä kinkkuakin hieman. Alkupalojen kaveriksi ei tällä kertaa keitetty pottuja vaan paisteltiin blinejä. Toimi ihan tosi hyvin nuo blinit! Kun pääruoan kanssa kuitenkin oon aina perunoita, niin oli mukavaa vaihtelua. Lisänä tietysti myös smetanaa.





Blinit

  • 3 dl vehnäjauhoja

  • 2 isoa kananmunaa (tai 3 pientä)

  • 1 rkl sokeria

  • 1 tl suolaa

  • 5 dl sinistä tai punaista maitoa

  • 2-3 rkl öljyä


Vatkaa munat, suola ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan maito ja jatka vielä vatkausta. Sekoita hyvin jauhot seokseen ja paista pian, jotta taikina pysyy kuohkeana. Lettupannu passaa hyvin,  jos ei blinipannua löydy.

Alkuun tehtiin myös salaatti, jossa oli mandariineja joita meillä on aina ollut joulupöydässä koristeena ja syötävänä.



Sitrus-juustosalaatti

  • paria erilaista vihersalaattia

  • tomaattia

  • paprikaa

  • mandariineja

  • viinirypäleitä

  • leipäjuustoa (tai melkeenpä mitä tahansa muuta juustoa)


Kinkun tilalle pääruoaksi tehtiin kuorrutettua uunikalaa ja uunijuureksia.



Kuorrutettu uunilohi

  • norjanlohta (tai miksei kirjolohtakin)

  • sinappia (kotitekoista, dijon-sinappiaa tai vaikka konjakkisinappia)

  • tuorejuustoa (maustamaton, sipuli, pippuri tms.)

  • hapankorppuja

  • suolaa

  • mustapippuria


Laita ruodoton lohifile uunivuokaan ja ripottele ensiksi päälle suola ja pippuri.Levitä sitten sinpappia ja tuorejuustoa (käytettiin sipulilla maustettua). Murskaa hapankorput muovipussissa tai keittiöpyyhkeessä murusiksi ja ripottele pinnalle. Paistetaan 200 asteessa kalan paksuudesta riippuen 20-30 minuuttia.

Uunijuurekset

  • 5 isoa perunaa

  • 1 porkkana

  • 1 lanttu

  • 1 sipuli

  • Maggi FondCups kalaliemikuutio (tai lihaliemi, kasvisiliemi ja tai kanaliemi jos teet muun kuin kalan lisukkeeksi)

  • ½  rkl suolaa

  • ½ tl mustapippuria

  • vettä


Kuori ja pilko perunat ja juurekset melko ohuiksi viipaleiksi ja lado uunivuokaan. Liuota liemikuutio tilkkaan kuumaa vettä ja kaada juuresten päälle. Ripottele pinnalle myös suola ja pippuri ja kaada vettä vuokaan siten että juurekset juuri ja juuri pettyvät. Paista 175 asteessa reilu tunti, kunnes juurekset ovat pehmoisia.

Alkoholittomaksi ruokajuomaksi passaa hyvin Belvoirin kuplivat juomat. Ei maistu limpparille ja niissä on niin nätit pullotkin, että kehtaa ruokapöytään tuoda sellaisenaan! Meillä oli seljankukkaa, joka on oma suosikkini.



Jälkkäriä ei erikseen tehty, koska jouluna tulee aina naposteltua niin paljon pipareita, torttuja, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Edellä mainittuja tulikin sitten syötyä ähkyyn asti...

Sain kuitenkin poikkeusluvan kiertää karkkilakkoa tekemällä itse suklaatryffeleitä joulun kunniaksi. Ulkonäkö näissä nyt ei ensikertalaisella kovin kummoinen ole, mutta kyllä ne kauppansa teki (koska ovat melkeenpä pelkkää suklaata...)!



Suklaatryffelit
~ 50 kpl

  • 200 g suklaata (käytin Fazerin sinistä, mutta oikeasti lienee tarkoitus käyttää tummaa)

  • 100 g voita

  • 1 dl kermaa


Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Lisää sekaan kerma ja vispaa tasaiseksi. Älä säikähdä erottuvaa rakennetta ennen kerman lisäämistä - se tasoittuu kun kermaa on tarpeeksi. Mausteeksi voi halutessaan lisätä esimerkiksi raastettua appelsiininkuorta, konjakkia tms. Itse tein mausteettoman version.

Kaada hieman jäähtynyt seos muovipussiin, leikkaa kulma pois (turha sotkea suklaamössöllä oikeaa pursotinpussia) ja pursota karkkivuokiin.Kannattaa leikata ihan reilun kokoinen kulma siitä pussista, niin tryffelit ei näytä korvasieniltä kuten nämä omat tuotokseni... Koristele nonparelleillä, kaakaojauholla, kookoshiutaleilla, pähkinärouheilla jne. Laita jääkaappiin hyytymään ainakin tunniksi. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti