9/05/2011

Miso ramen

En ole moneen vuoteen tehnyt ramenia eli maustettuun possuliemeen tehtyä nuudelikeittoa, koska jotenkin en ole Oulusta löytäny mieleistäni aasialaista ruokakauppaa. Nyt viimevuosina niitä on kyllä tupsahdellut muutama lisääkin, joten pitänee ottaa itseään niskasta kiinni ja käydä tutkimassa tarjontaa vähän tarkemmin! Onneksi poikakaverin kanssa tuli miso eli soijapaputahna puheeksi ja muistin taas suuren herkkuni ramenin. Etenkin pidän misolla maustetusta ramenista.

Misotahna on aika erikoisen makuista suomalaisen suuhun, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoista! Luultavasti sitä joko vihaa tai rakastaa. Olen nähnyt tahnaa suomessa myytävän kätevinä annospusseina, jotka on reilun ruokalusikallisen kokoisia. Aasiakaupoista sitä saa parilla eurolla viitisen pussia mutta Stockaltakinlöytyi, joskin pahuksen kalliilla.. Stockalta ostetun nimi oli Yutaka Miso soup, joka olikin oikein hyvän makuista.



Ramen
2 annosta

  • ½ pakettia BlueDragon Ramen nuudeleita (tai 2 annosta muita ohuita vehnänuudeleita)

  • 1 l vettä

  • 2 ps/rkl misotahnaa

  • 1 porkkana

  • 1 sipuli

  • 100 g vihreitä papuja

  • 2 kpl ohuita possun ulkofilepihvejä


Ota possunfilepihvit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Hiero pihveihin sormisuolaa ja paista voissa kypsäksi. Laita vesikattila hellalle ja lisää nuudelit ja 1 pussi misotahnaa kun vesi kiehuu. Silppua sipuli, kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä porkkana lastuiksi. Paista sipulisilppu, porkkkanalastut ja vihreät pavut pannulla nopeasti. Nostele nuudelit kattilasta  syville lautasille, mutta älä kaada keitinlientä pois. Laita nuudeleiden päälle possunpihvit ja vihannekset sekä jaa toinen misotahnapussi molemmille lautasille. Kaada keitinliemi koko komeuden päälle ja sekoittele kevyesti jotta misotahna liukenee kuumaan veteen. Suolaa tuskin tarvitsee lisätä, sillä misotahna on itsessään melko suolaista.

Eilen ja tänään on nautiskeltu jauhelihakeitolla jossa on vähän kaikkea mitä kaapista löytyi ja päälle tabascoa piristämään. Tykkään hurjasti tomaattipohjaisista keitoista! Tuoreista tomaateista tulee mukava aavistuksen sakea ja maukas liemi ihan itsestään. Keiton kaveriksi sopi nuo hyvät Ikean reissulta Haaparannasta ostetut itse paistettavat siemensämpylät. Sääli kun Suomessa tuo itse paistettavien valikoima ei ole oikein mistään kotoisin... Ne on niin ihania viikonloppunakin aamupalalla, kun saa uunituoretta ennen kun on melkeinpä saanut silmiäkään auki!



Jauhelihakeitto kaikilla mausteilla
4 annosta

  • 400 g naudan jauhelihaa

  • 1 sipuli

  • ~ 1 l vettä

  • 1 lihaliemikuutio (Maggi FondCups tai Knor Fond du Chef)

  • 3 isoa perunaa

  • 2 porkkanaa

  • 3 isoa tomaattia

  • 1 prkl ananaspaloja

  • 1 tl paprikajauhetta

  • ½ tl chilijauhetta (tai pala tuoretta chiliä!)

  • mustapippuria

  • suolaa

  • 4 tippaa tabascoa


Silppua sipuli ja kuullota. Lisää jauheliha pannulle ja ruskista. Mausta paprikajauheella. Pese, kuori ja pilko perunat ja porkkanat sekä silppua tomaatti. Lisää pannulle vihannekset ja ananas ja laske päälle vettä niin että ainekset juuri ja juuri  peittyvät. Lisää lihaliemikuutio ja loput mausteet. Anna porista matalalla lämmöllä puolisen tuntia. Tarkista suola ja lisää tabascoa jos kieli kestää!

Eilen oikein innostuin ja leivoin muffinssejakin! Olen vissiin akaisemminkin leuhottanut siitä kuinka loistava muffinssileipuri minusta on tullut jo reilun vuoden kestäneen karkkilakon aikana... Tässäpä siis todisteita saavutuksistani.



Chilisuklaamuffinssit
~16 kpl

  • 4½  dl vehnäjauhoja

  • 2½ dl sokeria

  • 2½ tl leivinjauhetta

  • ½ tl suolaa

  • 2 dl maitoa

  • 2 munaa

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 75 g voisulaa

  • 150 g Fazerin Maya chilisuklaata

  • 150g Maraboun 86% tummaa suklaata (tai vähän vaaleampaa, jos et ole äkäisen tumman suklaan ystävä)


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja suklaat pakasteeseen. Siivilöi jauhot, sokeri ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa maito, munat, vaniljasokeri ja voisula vaahdoksi (kovaa vaahtoa siitä ei saa tekemälläkään, mutta ei tarvitsekaan). Sekoita jauhoseos maitoseokseen. Leikkaa pakasteessa viilenneet suklaalevyt karkeaksi rouheeksi (saa jäädä isompiakin suklaapaloja!) ja sekoita taikinaan. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa 20 min.

Kaakaojauhetta voi lisätä nätin tumman värin saamiseksi, mutta minusta muffinssit maistuvat paremmilta ilman sitä, joten olkoot kalvakoita.

Kannattaa ostaa silikoniset muffinssivuoat tai vähintäänkin muffinssipelti, koska paperivuoat leviävät ja muffinsseista tulee kohoamisen sijaan lättyjä. Itse olen havainnut erinomaisen hyviksi nuo Iloleipurin silikonivuoat, jotka myydään 12 kpl paketeissa noin 9 € hintaan. Piti jo hommata toinenkin paketti.



Kun nyt innostuin leivontavinkkejä antamaan, niin olen myös huomannut, että kääntämällä vatkaimen ylösalaisin saa paljon nopeammin kuohkeaa vaahtoa! Kannattaa kokeilla. En tiedä mikä taika siinä on, että valmiiksi ne vekottimet pyörii just toiseen suuntaan.



Ikean reissulta tarttui mukaan vihdoinkin myös mortteli, joka on ollut Pitäisi hommata -listallani jo melkoisen pitkään. Maksoikin vain 79 kruunua eli reilu kahdeksan euroa!

4 kommenttia:

  1. Onpas hauska kikka tuo nurinkurinvatkaus :) Meillä on samainen Ikean mortteli, joka on kovin ahkerassa käytössä. Se on sopivan kokoinen ja jämäkkä. Kiva blogi sinulla, en jostain syystä ole aiemmin tainnut tänne eksyäkään!

    VastaaPoista
  2. Mortteli oli kyllä hyvä ostos. En ole ikinä oikein tajunnut niitä kevyitä puisi mortteleita, joihin jää maut ja muruset kiinni... Ja kiitos kovasti. :) Samat sanat, sinunkin blogi näyttää kivalta ja ollaan näemmä naapureitakin. ;) Alkaa vissiin olla nälkä tähän aikaan päivästä, kun jäin kuolaamaan tuota sinun sielun lämmittäjä -chiliä...

    VastaaPoista
  3. Naapureita?! Niin on maailma pieni :) Onko oululainen ruokabloggaaminen painottunut tälle puolelle jokia...?

    VastaaPoista
  4. Jos tällä puolella on keskustan puolella ni vissiin. :)

    VastaaPoista