Bongasin tällä viikolla lounastauolla Puistolassa muistaakseni Ruoka & Viini -lehdestä ihanan salaattiohjeen, jota vähän soveltaen tein tänään.

Pähkinäinen prosciuttosalaatti
- ~80 g eli yksi paketti prosciuttoa (tai muuta ilmakuivattua kinkkua)
- 1 dl cashewpähkinöitä, valmiiksi paahdettu ja suolattu
- 1 kerä jääsalaattia
- 1 ruukku viinisuolaheinää
- ½ kurkku
- 2 avocadoa
Kastike
- ½ sitruunan mehu
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 tl sinappia (jotain vähän pehmeämpää kuin Turun sinappia... itse käytin Stockmann Gourmetin konjakkisinappia, joka oli joulun jäljiltä kaapissa)
Revi salaatti ja viinisuolaheinä kulhoon. Kuutioi kurkku ja leikkaa kuoritusta avocadosta kuorimaveitsellä suikaleita ja lisää kulhoon. Sekoita ainekset kevyesti. Silppua kinkku ja paista kinkkua ja cashewpähkinöitä hetken aikaa pannulla oliiviöljyssä. Lisää salaatin sekaan. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada salaatin päälle.
Oikeassa versiossa oli pekaanipähkinöitä, jotka paahdettiin pannulla ½ desissä sokeria. Ne vaan oli rehellisesti sanottuna niin pahuksen kalliita, että hyllyyn jäi. Mutta nyt jälkikäteen ajatellen uskon että oli oikein hyvä valinta nuo cashewt. Vähän epäilyttää tuo sokeripaahdettujen pekaanien makeus, että olisiko edes sopinut niin loistavasti kuin nuo suolaiset cashewt.
Jälkkäriksi tehtiin punaviinistä sangriaa ja kaveriksi herkkujuustoa.

Sangria punaviinistä
- pullo 0,75 l heldelmäistä, makeaa punaviiniä
- 1 dl giniä
- ½ l sitruunalimpparia
- ~3 dl Olvin vichyä
- 2 appelsiinia
- 1 sitruuna
- 1 persikka
- ~100 g tuoreita kirsikoita
- 1 karambola
- jääpaloja
Viiapaloi ison kannun pohjalle yksi appelsiini, sitruuna, persikka, kirsikat ja karambola. Purista toisen appelsiinin mehu sekaan ja lisää sitten loput ainekset. Laita jääpaloja hillitysti, ettei laimene liikaa sulaessa.
Tehtiin tämä sillä periaatteella että mitä enemmän hedelmää sen parempi. Noista ne tärkeät on oikeastaan appelsiini ja sitruuna ja loput voikin sitten soveltaa. Hyvin passaisi esimerkiksi mansikat ja vatutkin näin kesällä. Tai aprikoosi ja vesimeloni.
Tuo raidallinen juusto oli aivan loistava valinta! Pilgrim Famous Five Iso-Britanniasta. Näyttää joltain lasten höpöhöpöjuustolta, mutta oikeasti namia. Siinä oli keskellä kovaa murenevaa juustoa, oranssit oli kahta erilaista cheddarin tapaista voimakassuolaista ja pehmeää ja reunoilla oli erilaiset pehmeämmät juustot. Hyvä valinta tällaiselle, joka ei osannut kaupassa päättää mitä haluaisi.
Tuli muuten ihan vahingossa ja tuurilla löydettyä viini joka on luultavasti luotu sangriaa varten! Carlo Rossi Rosso Frescato. Tämän kesän punkkusuosikkinikin kenties. Nimittän kupliva punaviini, joka juodaan kylmänä. Ihan paras juoma kesäkuumalla punaviinifanille! Makea ja raikas eli hyvää kylmänä ja sopi toisaan sangriaankin kuin nenä päähän.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti