7/12/2011

Herkkuja ja pieleen menneitä

Tänään meillä piti olla ruokalistalla hirvenfilettä ja kasvisgratiinia. Selvisi kuitenkin, että pakasteesta otettu köntti ei suinkaan ollut filettä vaan jotain kylkipaistin näköistä, joten ruokalista meni aikalailla uusiksi...Paistihan ei tietenkään kypsy äkkiä pannulla, joten laitoin sen kastikkeeksi ja se porisi hellalla loppujen lopuksi neljä tuntia. Gratiinin odotteluunkin kyllästyttiin nälkäisenä, joten menu sisälsi tälle päivälle ruisleipää extrakinkulla ja juustolla ja maistiaiset myöhemmin valmistuneesta gratiinista. Välillä näinkin! Huomenna sittten lisää gratiinista ja hirvestä...

Nyt onkin hyvä hetki kaivella takaisin saadusta kamerasta kaikki sinne unohtunut!

Toissaviikolla teki pitkästä aikaa mieli kalaa ja sattui sopivasti olemaan kalatiskissä tarjolla lihaisia fileerauksen  jämäruotoja. Oli ensimmäinen kerta kun tein noista roippeista keittoa, mutta tuli siitä vähintään yhtä hyvää kuin fileestäkin.



Kilohinta ruodoilla oli kyllä harvinaisen iso eli lähemmäs neljä euroa, mutta kyllä noista toisaalta lihaakin tuli raakapainona puolisen kiloa. Ja niin kait ne väittää että ruodoista sitä makuakin saa.

Lihoista otin talteen filerausveitsellä sen mitä sai ja loput  ruodot käytin kiehuvassa vedessä viitisen minuuttia. Sen jälkeen liha irtosikin haarukalla vetelemällä helposti.



Lohikeitto
4 annosta


  • 400-500 g norjanlohta

  • 1 l vettä

  • ~7 isoa perunaa

  • ~3 isoa porkkanaa

  • 1 sipuli

  • kalaliemikuutio

  • 1 tl voita

  • suolaa

  • mustapippuria

  • tilliä

  • 2 dl ruokakermaa/kuohukermaa


Kuori ja kuutioi peruna, porkkana ja sipuli. Kiehauta mausteiden kanssa 10 minuuttia. Kuutioi sillä välin  lohi ja lisää se sitten keittoon. Anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksia kerma ja voi ja kiehauta vielä nopeasti. Tarkista suola.

Äiti kävi meillä joku aika sitten ja toi tuliaisia ja vähän nimpparilahjojakin. Sain vihdoinkin kunnon piirakkavuoan! Keraaminen pohja ja irroitettava silikonireunus. En ole ehtinyt vielä testata, mutta pakkohan tuon on kätevä olla. Lisäksi sain tosi nätin valkoisen pitsahyrrän (en kuviteellut, että pitsaleikkuria voi sanoa nätiksi, mutta se on!) ja kivoja neutraaleja keittiöpyyhkeitä.



Yrttejä kypsyy parvekkeella jatkuvasti ja ensimmäiset kunnon mojitot tein myös hetki sitten. Tosin vähän makeamman herkkuversion, sokerihiiri kun olen... eli sitruunalimpparia soodan tilalla.



Makeampi mojito
1 annos

  • vähintään 0,5 dl mintunlehtiä

  • 1 tl sokeria

  • 4 cl vaaleaa rommia

  • sitruunalimpparia


Murskaa minttu ja sokeri lasin pohjalle (paksu kauhanvarsi passaa oikein hyvin tähän tarkoitukseen, jos asianmukaista survinta ei löydy). Laita lasi lähes täyteen jäämurskaa tai jos satut olemaan laiska kuten minä, niin jääpaloja. Mittaa päälle rommi ja täytä lasi limpparilla. Nautitaan lämpimällä parvekkeella tai terassilla!

Kun nyt herkuista alettiin puhumaan, niin poikakaveri sai joku aika sitten kuulla iloisia uutisia töissä ja tuli sitten kotiin näiden kanssa:



Macaroneissa oli ainakin mustaherukkaa ja mustikkaa. Järkyttävän hyviä... En ole ikinä oikein ymmärtänyt tämän oululaisten hehkuttaman omenahyveen ihmeellisyyttä, mutta kyllähän se makeannälkään namia oli ja kun vielä juhlittiinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti