Aluksi se viimeksi mainittu kasvisgratiini. Kun se sitten viimein valmistui, niin tulos olikin oikein hyvä. Toimii lisäkkeenä, mutta maistui sellaisenaankin.

Oltiin pikaystävän kanssa Ranualla viime viikonloppuna ja käytiin perhokalastamassa. Se oli toinen kerta kun itse pääsin sitä kokkeilemaan, mutta herra on harrastanut jo pienestä pitäen. Loistava harrastus kun se on syy olla luonnonrauhassa, kalastaa ja innostua saaliista ja lisäksi vielä perhojen näpertely. Mukava näperrellä pitkästä aikaa jotain kun pienenäkin tykkäsin askarrella.

Tavoitteeni on ehdottomasti värkätä joku karmea kiiltävä, pinkki ja söpö tyttöjenperho ja saada sillä järkyttävä vonkale! Ja sen jälkeeen nauraa kalamiesten ilmeille... Pikkusinttejä jo tarttuikin muutama koukkuun, mutta poikaystävä sai harjuksen, joka sitten yhdessä hänen isänsä onkiman harjuksen kanssa paisteltiin sunnuntaina.

Sain itse olla sivustaseuraaja ja salaatin tekijänä, kun pojat paisteli kalat ulkona muurikassa. En ole ennen harjusta maistanutkaan, kun eipä tuota pahemmin kalatiskeissä ole näkynyt... Ja tosi hyvä vaalea ja mieto kala oli! Siinäkin on jo syytä kepin kanssa koskessa kököttämiseen.

Harjus on pyöritelty korppujauhoissa ja mausteena on vain suolaa ja mustapippuria. Kalan kaveriksi keitin uusia perunoita, tein perus vihersalaattia ja kermaviilikastiketta.
Kermaviilikastike
- 200 g kermaviiliä
- ½ tl sinappia
- ripaus sokeria
- ½ tl suolaa
- 1 valkosipulin kynsi murskattuna
- mustapippuria
- ½ tl paprikajauhetta
- yrttejä maun mukaan (itse laitoin tällä kertaa tilliä ja basilikaa)
Sekoita ainekset ja anna maustua jääkaapissa vähintään 15 min.
Viikolla syötiin pitkästä aikaa nautaa. Pakastimesta löytyi sisäpaistia ja tein siitä kastikkeen ja keittelin spagetit. Ei ole hirveästi tullut tehtyä pastaruokia viimeaikoina, niin nyt on sitten tällä viikolla otettu sitä puutetta takaisin.

Naudanlihakastike
- 500 g naudan sisä- tai paahtopaistia
- ~ 3 rkl vehnäjauhoja
- 1 iso sipuli
- ~ ½ l vettä
- 1 lihaliemikuutio (Maggi FondCups)
- 0,5 dl lehtipersiljaa
- suolaa
- mustapippuria
- maustepippuria
Kuutioi paisti ja pyörittele vehnäjauhossa. Kuullota silputtu sipuli, lisää lihat pannulle ja ruskista. Lisää vesi ja mausteet ja hämmentele tasaiseksi. Laita vesilasiin loraus kylmää vettä ja ruokalusikallinen vehnäjauhoja, sekoita tasaiseksi ja lisää koko ajan sekoittaen kastikkeeseen. Anna porista matalalla lämmöllä kannen alla vähintään puoli tuntia.
Tänään jatkettiin pastalinjalla. Tein vihdoinkin makaronilaatikkoa, jota on tehnyt mieli jo pitkään! Tuunasin tosin vähän perinteistä reseptiä tomaatilla ja parmesanilla.

Tomaattinen makaronilaatikko
- ½ l tummaa makaronia (esim. Myllyn paras)
- lihaliemikuutio (Maggi Fondcups)
- öljyä
- 500 g jauhelihaa (käytin hirvenjauhelihaa pakasteesta, mutta yhtälailla passaa nauta tai sikanautakin)
- 1 iso sipuli
- 1 tlk (400 g) paseerattua tomaattia
- ½ dl tuoretta basilikaa
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl juustokuminaa
- ½ tl paprikajauhetta
- suolaa
- 150 g emmentalraastetta
- ½ dl parmesanraastetta
Laita makaronit kiehumaan lihaliemikuution ja oliiviöljylorauksen kanssa. Silppua sipuli, kuullota öljyssä ja lisää jauheliha pannuun ruskistumaan. Kun liha on kypsää, lisää mausteet, sekoita ja paistele vielä hetki. Lisää sitten tomaattimurska ja anna porista kannen alla jos pasta ei ole vielä kypsää. Voitele uunivuoka ja kaada ensin puolet siivilöidystä pastasta vuokaan, sitten jauhelihakastike ja päälle vielä loppu pasta. Ripottele pinnalle molemmat juustoraasteet ja paista 200 asteessa 30 min.
Koska hedelmät oli kaupassa tarjouksessa ja koska on niin pahuksen kuuuma keli niin sorruin taas tekemään Sangriaa. Tällä kertaa valkkariversiota ja pakko sanoa, että ei tuo ole läheskään niin hyvää kuin punaviinistä... Tosin koska yritin leikkiä terveellistä laitoin viiniä aika niukasti ja ostin laittilimpparia, mikä näytti olevan virhe kun sangriasta puhutaan. Mutta kyllä tuo janon vie ja hedelmät on hyviä!

Sangria valkkarista
- 0,75 l kuivaa valkoviiniä (tai 0,5 l kun tästä kevyestä versiostani puhutaan)
- 1 l sitruunalimpparia
- 1 sitruuna
- 2 persikkaa
- 2 aprikoosia
- paljon jääpaloja
Siivuttele hedelmät ja lisää kaikki ainekset kannuun ja sekoita. Anna maustua vähintään 15 min jääkaapissa.
Ja jälkkäriksi makeita kirsikoia!

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti