6/12/2011

Uusia pottuja ja omia yrttejä

Suurin osa parvekkeella kasvavista yrteistä on vielä aika pikkuisia, mutta kuten kuvasta näkyy niin minttu rehottaa jo sen verran isona, että sain muutaman lehden panna cottan koristeeksi tänään. Toivottavasti tässä kesän aikana päästään nautiskelemaan myös näistä lopuista, eli rucolasta, persiljasta, rosmariinista, erilaisista salaateista, tomaateista ja pinaatista. Voi olla että siellä on vielä muutakin, mutta olen vain unohtanut istuttaneeni.



Tänään on ollut hurja siivouspäivä (ja pitänee myöntää, että unohdin ettei kaupat ole auki), joten ruokana oli simppelisti vain uusia perunoita ja lihapullia. Potut oli vielä ruotsalaisia, mutta maistuhan ne hyvälle! Voisin varmaankin elää koko kesän pelkillä uusilla perunoilla ja munavoilla… niin ja jätskillä.



Parmesan-lihapullat

  • 500 g naudanjauhelihaa

  • 1 muna

  • 1 sipuli hienonnettuna

  • 0,5 dl parmesanmuruja

  • 1 tl HP-kastiketta

  • Provencale-yrttisekoitusta

  • Mustapippuria

  • Suolaa


Sekoita ainekset, pyörittele pulliksi ja paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Älyttömän hyvät lihapullat tulee myös siten, että vaihdetaan parmesan ja yrttimauste pariin ruokalusikalliseen kurkkusalaattia ja chilikastiketta. Kuulostaa oudolta, mutta toimii! Keksin reseptin kerran puolivahingossa kun kurkkusalaattia oli käden ulottuvilla lihapullia tehdessä ja sen jälkeen niitä onkin syöty usein.

Tänään piti myös päästä testaamaan noita uusia annosvuokia, joten tein aamusta jääkaappiin jähmettymään panna cottaa. Ensimmäinen kerta ja olihan ne vähän harjoituskappaleiden näköisiä, mutta maistuivat kuitenkin. Toimi tuo pehmeä kermaisuus hyvin kirpeän raparperin kanssa.



Panna cotta
4 annosta

  • 2,5 dl kuohukermaa

  • 2,5 dl maitoa

  • 4 liivatelehteä

  • 3 rkl sokeria

  • 1 tl vaniliinisokeria (parashan tietysti tulisi aidolla vaniljatangolla…)


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan muut aineet ja kiehauta 10 min. Rutista  liivatteista vesi ja lisää kattilaan hyvin sekoittaen. Kaada seos annosvuokiin (tai esim. jälkkärikulhoihin tai juomalaseihin) ja anna jähmettyä vähintään 4 tuntia jääkaapissa. Jähmettynyt panna cotta irtoaa helposti kupista, kun annat kupin kellua hetken tiskialtaassa kuumassa vedessä ja kumoat sen vasta sitten lautaselle.

Raparperihillo

  • 2 isoa raparperin vartta

  • 1 dl vettä

  • 0,5 dl sokeria

  • 1 tl perunajauhoja


Kuori ja pilko raparperit pieniksi paloiksi ja kiehauta veden ja sokerin kanssa 5 min. Sekoita perunajauho pieneen määrään kylmää vettä ja lisää koko ajan sekoittaen kattilaan. Jäähdytä ennen kuin tarjoat panna cottan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti