Käväisin maaliskuussa jälleen Slovakiassa ja Unkarissa, joista toin tuliaisena gulassi- ja paprikatahnaa. Gulassi on kuulunut suosikkeihini ensimmäisestä Slovakian reissusta lähtien, joten vihdoinkin uskaltauduin kokeilemaan omaa versiotani.

Gulassi
- ~600 g naudan osso buccoa (naudan sisä- tai paahtopaisti käy myös hyvin)
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 sipulia
- 1 iso punainen paprika
- 4 isoa tomaattia
- 1 rkl gulassitahnaa
- 1 rkl paprikatahnaa
- 400 g tomaattimurskaa
- ~1 l vettä
- 1 lihaliemikuutio (Maggi FondCups)
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 laakerinlehti
- suolaa
- mustapippuria
- ~500 g perunoita
Pyörittele jauhossa lihakuutiot ja ruskista isossa kattilassa. Lisää sipuli-, paprika- ja tomaattilohkot sekä gulassi- ja paprikatahna. Paistele hetki ja lisää vielä tomaattimurska, vesi, lihaliemikuutio ja mausteet. Anna porista kannen alla noin 45 min. Lisää sitten perunalohkot ja keitä puolisen tuntia kunnes perunat ovat kypsiä.
Olen käsittänyt lukemistani resepteistä että gulassitahnaa saa Suomestakin. Oulun Stockmannilla en muista nähneeni, mutta toisaalta en ole sen kummemmin etsinytkään. Eli jostain sitä varmasti löytyy. Ja jos ei, niin paljon paprikajauhetta ja tuoretta chiliä tilalle niin hyvä tulee!
Tällä reseptillä tuli ihan yllättävän oikean makuista gulassia! Jos siis oikealla tarkoitetaan sitä, mitä Unkarissa ja Slovakiassa olen syönyt. Aivan ihanaa!
Minua on aina hitusen inhottanut lihaliemikuutioiden käyttö, koska mieluiten maustaisin ruokani aina ihan itse. Mutta nyt täytyy ihan kehaista näitä Maggin ja Knorrin “löllöjä” kuutioita. Kummassakaan ei ole natriumglutamaattia ja Knorrista puuttuu hiivauutekin. Eli astetta aidompia ovat kuin perinteiset kuutiot.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti