2/19/2014

Sushikoulu

Tein ikään kuin uudenvuodenlupauksen pitää huolta, että annan tarpeeksi aikaa itselleni ja kaikelle mukavalla touhuamiselle, enkä kökötä vain töissä. Eli nyt saa luvan tämä blogikin taas piristyä! Ja meidän keittiö siinä samalla. Kesän jälkeen arkikokkailu on koostunut aika pitkälle nopeista pastoista, nopeista keitoista ja kaikesta muusta nopeasta, joka olisi luultavasti pitänyt jättää syömättä. Nyt jatkuu siis hyvän ruoan laittaminen ja itsestä huolta pitäminen!


































Viimeaikoina ollaan tehty paljon sushia ja innostuttu myösopettelemaan vähän erilaisiakin versioita sen tavallisen kurkku-lohi-makin rinnalle. Tai no tämä on oikeastaan niitä harvoja ruokalajeja, joissa mies toimii pääkokkina ja minä katson vierestä ja leikkaan kiltisti kurkkutikkuja ja lohisiivuja. Ollaan tosi alottelijoita vielä sushin suhteen, mutta tällä kertaa alkoi maun lisäksi myös ulkonäkö miellyttää. Lisäksi pitää kehaista, että sekä meidän että kavereiden mielestä meidän sushi on maukkaampaa kuin sushiravintoloissa, vaikkei välttämättä niin autenttista ja esteettistä olisikaan.

Sushi on siitä loistavaa, että se tyydyttää sekä tarpeen touhuta yhdessä ja tehdä käsillä että kokkailla hyvää, terveellistä ja yksinkertaista herkkuruokaa. Täydellistä viikonlopun rentoutusruokaa siis.

Tässä reseptit meidän omiin versioihin perinteisistä sushilaaduista:


Sushi
n. 36 suupalaa - riittää vatsantäytteeksi kolmelle hengelle

Perustarpeet:
  • - n. 250 g sushiriisiä
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • ½ tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 6 levämattoa
  • ½ pakettia Philadelphia-tuorejuustoa
  • 1 tl wasabitahnaa
  • täytteet - katso alla olevat tarkemmat ohjeet
  • hyvää soijakastiketta ja wasabia tarjoiluun
  • bambumatto rullaamiseen (löytyy useimmista ruokakaupoista samasta hyllystä sushiainesten kanssa)

Esivalmistelut:

Tärkein vaihe sushin valmistamisessa on riisin keittäminen. Kerrankin keitto-ohjetta kannattaa noudattaa tarkasti. Paketin kyljessä on yleensä hyvät ohjeet ja voit käyttää myös tätä ohjetta. Tämä onkin sitten se ainut "hankala" vaihe sushin teossa, vaikka tätä yleisesti muka pidetäänkin vaikeana ruokana kokkailla. 

Mittaa riisi kattilaan ja laske päälle kylmää vettä. Kaada vesi pois varovasti ja toista tämä viitisen kertaa. Kaada päälle 3 dl kylmää vettä ja laita kattila hellalle. Anna riisin kiehua kymmenen minuuttia kannen alla ja tarkista välillä ettei vesi pääse loppumaan. Laita sitten levy pois päältä ja jätä riisi hellalle kannen alle noin 20 minuutiksi. Vältä kannen avaamista ennen kuin aika on kulunut loppuun. Tarkista riisin kypsyys - tarkoitus on että riisi on pehmeää, mutta pieni purutuntuma säilyy.

Jäähdytä riisi laskemalla kylmää vettä altaaseen ja laittamalla kattila veteen noin 15 minuutiksi. Mausta jäähtynyt riisi riisiviinietikalla, suollalla ja sokerilla maistaen välillä. Yritä sekoittaa riisiä hellästi, jotta jyvät eivät kovin rikkoutuisi. 

Sekoita tuorejuusto ja wasabitahna juomalasissa ja lisää wasabia tarvittaessa makusi mukaan. Siirrä seos muovipussiin ja leikkaa pussin kulma auki, jotta voit pursottaa massaa suoraan pussista.


































Maki tarkoittaa yksinkertaisimmillaan rullattua sushi eli tätä tutuinta kääretortun näköistä versiota: levämatto päälimmäisenä, riisi levän sisäpuolella ja täyte sisimpänä. Täytteenä voi olla yksi tai useampi sortti, kuten kurkku, tonnikala tai lohi esimerkiksi. Tässä meidän versiossa hieman tuhdimmat täytteet.

Maki
6 suupalaa per rulla

  • 1 levämatto
  • kourallinen kypsää sushiriisiä
  • wasabi-tuorejuustosekoitusta
  • kurkkutikkuja 
  • suikale kylmäsavulohta
  • ruohosipulia


Aseta levä (japaniksi nori) bambumaton päälle ja kastele sitten kätesi kylmällä vedellä. Levitä riisiä levämaton päälle noin sentin kerrokseksi siten, että itsestäsi kauimmaiseen reunaan jää pari senttiä tyhjää. Taputtele riisiä varovasti hieman kiinteämmäksi, mutta älä riko sen rakennetta liialla painamisella. Toisin kuin kuvassa, saat nätimmän lopputuloksen levittämällä riisin tasaisesti reunaan saakka. Asettele kala tai ravut, kurkkutikut tai avocado, ruohosipuli sekä raita tuorejuustotäytettä tasaisesti koko levän leveydeltä suunnilleen kuvan osoittamaan kohtaan. Rullaa bambumaton avulla suht jämäkäksi rullaksi. Leikkaa rulla kuuteen tasapaksuun osaan terävällä veitsellä. Huuhtele veitsen terään tarttuva riisi aina tarvittaessa kuumalla vedellä pois.





Kuvassa yllä näkyykin, että Ikean minigrip-pussi sopii täydellisesti bambumatto suojaamaan ja näin vältyt tiskiltä. Pussia tarvitaan myös seuraavan insideout-sushin rullaamiseen.


































Californian maki on sushikokkien yhdysvalloissa kehittämä tuhdimpi rullasushi, jossa riisi on levämaton ulkopuolella. Tyypillisesti välissä on rapuja, avocadoa ja majoneesia, mutta jotenkin omaan suuhun sushin kanssa ei tuo majoneesi oikein asetu. Siksi siis tuorejuustowasabi-sekoitusta tässäkin.

California maki
6-8 suupalaa per rulla

  • 1 levämatto
  • kourallinen kypsää sushiriisiä
  • n.1 rkl seesaminsiemeniä
  • wasabi-tuorejuustosekoitusta
  • avocadoa
  • katkarapuja (ihan tavalliset käy, mutta helpompi jos valitset isokokoisempaa sorttia)
  • ruohosipulia


Kääri sushimatto joko tuorekelmuun tai sujauta sopivan kokoiseen minigrip-pussiin (Ikean tuplapakkauksen isompi koko on kuin tehty tähän tarkoitukseen). Levitä riisi levämaton päälle kuten tavallisessakin makissa. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja käännä sitten varovasti levämatto ympäri niin että riisi jää alle. Levitä levämaton päälle täytteet ja rullaa varovasti. Leikkaa 6-8 suupalaan. 
































Seesaminsiemeniä kannattaa laittaa aika maltilla. Tässä rullassa esimerkiksi omaan makuun vähän turhan reilusti.
































Kuten kuvassa yllä näkyy, kurkkua, avocadoa, lohta ja rapuja voi yhdistellä ihan mielensä mukaan.
































Sushikokkimme mielestä etenkin tämä insideout-rulla on helpompi leikata kun laittaa siihen ensin päälle tuorekelmua.


































Nigiri on tiivis suorakaide riisiä, jonka päällä näkee lohta, jättikatkarapuja, tonnikalaa ja millon mitäkin.

Nigiri
1 suupala

  • ½ kourallista kypsää sushiriisiä
  • wasabi-tuorejuustosekoitusta
  • suikale kylmäsavulohta


Kastele kädet kylmässä vedessä ja muotoile kädessä sushi pitkulaiseksi suorakaiteeksi, joka pysyy hyvin kasassa. Leikkaa lohesta suunnilleen suorakaiteen kokoinen. Pursuta wasabituorejuustoa suorakaiteen päälle ikäänkuin "liimaksi" ja aseta kalasiivu sitten päällimmäiseksi. Halutessasi voit leikata levämatosta vyön nigirille ja kiinnittää sen pikkutipalla wasabituorejuustoa. 





































Temaki on maki rullattuna jäätelötötterön muotoon. Nämä on helpompi syödä sotkematta sormia, joten
sopivat hyvin tarjottavaksi pikkusuolaisena.

Temaki
1 suupala

  • 10 x 10 cm palanen levämatosta
  • reilu rkl sushiriisiä
  • wasabi-tuorejuustoa
  • kurkkurikku n. 10 cm 
  • suikale kylmäsavulohta tai katkarapuja
  • ruohosipulia


Ota levämaton pala kämmenelle. Aseta riiisi suunnilleen keskelle levämattoa ja levitä varovasti. Aseta kurkkutikku ja muut täytteet kulmittain matolle ja rullaa sitten tötteröksi. Saat tötterön kiinnitettyä paikoilleen kätevästi murskaamalla keitetyn riisinjyvän sormien välissä, ja liimaamalla levämaton kulman paikoilleen sillä.


































Sushi tarjoillaan hyvän soijakastikkeen ja wasabin kanssa. Soijahyllystä löytyy myös sushin kanssa tarjoiltavaksi tarkoitettua makeampaa Kikkomanin Sushi & Sashimi -soijakastiketta, johon itse olen tykästynyt. Lautasella myös lisukkeeksi sopivaa pikkelöityä inkivääriä, jota löydät kaupasta säilöttynä lasipurkissa sushitarvikkeiden läheisyydestä. 

2 kommenttia:

  1. Nams, näyttää ihan täydellisiltä. Otan tämän jemmaan ja vielä joku päivä kokeilen itsekin tehdä :) Kiitos ohjeista!

    VastaaPoista
  2. Kiva, kannattaa testata! :)

    VastaaPoista