4/22/2012

Hullujen päivien ruokasatoa

Pahoittelut pitkästä paussista. Kuten arvelinkin, uuden oppiminen oli jälleen kerran sen verran rankkaa, että illalla pikaisen ruoanlaiton jälkeen nuupahti sohvalle ja aamulla taas oli vuorossa työ ja seuraava informaatiopläjäys. Nyt tilanne tuntuu vähän helpottavan, kun alkaa perehdytys olla takana ja oikeat työt aluillaan. Ja intoa ja virtaa jää muuhunkin kuin töiden ajattelemiseen!

Tulihan sitä Hulluilta päiviltä ne perus hiuslakat ja kosteusvoiteet ostettua kun peräti sattuivat loppukin olemaan, mutta suurimman ryntäyksen meillä aiheuttaa kyllä aina se ruokaosasto. Hulluilta kun saa aina edullisesti sellaisia herkkuja, jotka ei muuten melkeinpä ikinä ole tarjouksessa. Kuten vaikkapa latva-aartisokka tai mascarpone. Tällä kertaa tuli haalittua muun muassa tuota mainittua latva-artisokkaa, tuoreyrttejä, halloumia, leivoksia, macaroneja, hepan sisäfilettä, jauhelihaa, broiskun fileitä, goudaa, herkkujogurtteja sekä keksejä. Joka vuotisen Hullun perinteen tiramisun jätin tällä kertaa pitkinhampain väliin, koska muuta makeaa herkkua oli niin paljon tarjolla. Mikä teillä lukijoilla on se perinteinen Hullujen päivien saalis, joka on vuosi toisensa jälkeen saatava?

Tänään on ruokalistalla hevosen sisäfilepihvit ja valkosipuliperunat. Tiedän, että monista tuo heppa kuulostaa ihan kamalalta, mutta puolustuspuhe on nyt kyllä paikallaan. Lihatiskillä vielä työskennellessäni päätin sitä testata ja puoliksi toivoin, että se olisi ihan kamalaa eikä tarttisi enää koskaan maistaa... Mutta se on ihan järkyttävän hyvää! Mureinta ja maukkainta pihvilihaa jota olen maistanut. Jos teidän pitää paistaa pihvit anopille ja stressaatte lopputuloksest,a niin laittakaa heppaa ja vaikka huijatkaa että se on nautaa. Siitä ei sitkeää saa tekemälläkään.



Hevosen sisäfilepihvit

Leikkaa noin 3 cm paksut pihvit ja hiero Maldon sormisuolaa ja mustapippuria pintaan. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita pannu kuumenemaan ja käytä paistamiseen puolet oliiviöljyä ja puolet voita (sekoitus kestää paremmin kuumuutta räiskymättä). Heitä pihvit tulikuumaan pannuun ja käännä noin puolen minuutin päästä. Paistele molemmin puolin vielä parin minuutin ajan, jotta pinnat sulkeutuvat kunnolla. Kääri puolikypsät pihvit folioon ja kypsennä uunissa vielä 10 minuuttia.Näillä ajoilla pihvistä tulee täysin kypsä, mikä passaa hevoseen hyvin.

Valkosipuliperunat
4 annosta


  • 1 kg perunoita 

  • 2 sipulia

  • 3 valkosipuoinkynttä

  • 2 dl ruokakermaa/kuohukermaa

  • 1 dl maitoa

  • 2 tl suolaa

  • ½ tl mustapippuria


Viipaloi perunat ohuehkoiksi viipaleiksi, silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet ja laita sekaisin uunivuokaan. Ripottele pinnalle suola sekä mustapippuri ja lorauta päälle kerma ja maito. Paista aluksi 200 asteessa noin 10 minuuttia ja tiputa lämpö sitten 150 asteeseen ja jatka vielä noin tunti.

Latva-artisokka tuorepastalla ja hollandaise-kastikkeella

  • 1 artisokka ruuokailijaa kohden (valitse kiinteä ja tuoreennäköinen)

  • kasvisliemikuutio

  • ½ sitruunan mehu ruokailijaa kohden


Artisokan terälehdistä leikataan kulmat pois (keittiösaksilla kätevintä) ja keitetään isossa kattilassa ja reilussa vedessä kasvisliemikuution ja sitruunamehun kanssa 20 minuuttia. Keittämisen jälkeen valutetaan hyvin. Artisokat syödään nyppäsemällä lehdet käsin yksitelleen irti ja imaisemalla lehden pehmeä keskusta.

Hollandaise-kastike passaa artisokan kanssa hyvin ja lisukkeeksi sopii esimerkiksi tuorepasta. Tällä kertaa hollandaise tuli pussista, mutta tarkoitus olisi opetella itsekin tekemään. Tosin tuo Knorrin pussissa  myytävä käyttövalmis kastike oli valmiiksi soossiksi ihan yllättävän hyvää!


Pussi on suunnilleen tämännäköinen, vaikka suomea puhuukin.

Toinen uusi valmis suosikki on Lidlin kirsikkajogurtti! Tosin näyttäisi, että siitä muutama muukin pitää koska se on niin usein loppu ainakin lähilidlistämme. Jos onnistutte saamaan käsiinne, niin kokeilkaa ehdottomasti!

2 kommenttia:

  1. Pausseja tulee ja menee, älä huoli!

    Minun vakio-ostokseni hulluilta päiviltä liittyvät myös ruokaan. Hummeria ostan, ja niitä ihania sweetchilejä, paljon muutakin. Artisokkia katsoin taas tänäkin vuonna sillä silmällä, että josko noita rohkaistuisi tekemään. Hevosen lihasta olen kuullut muualtakin kehuja, mutta en ole tullut itse ostaneeksi. Ehkä sitten ensi keväänä artisokat ja hevospihvit...

    VastaaPoista
  2. Hummeria pitäisi itsekin testata! Nyt en Hulluilla sitä edes muistanut, mutta onneksi se on suht usein tarjouksessa niin pitää joku kerta napata kun osuu silmään :)

    VastaaPoista