Tässäpä laiskimuksen helpot ja nopeat versiot piirakoista:

Parsa-kinkkupiirakka
- 1 pkt piirakkataikinaa
- 200 g tuoretta parsaa (tai pakastettua)
- 100 g savukinkkua
- ½ rasiaa kirsikkatomaatteja
- 1 prk kermaviiliä
- 2 munaa
- ripaus mustapippuria
- 1 dl goudaa raastettuna
Painele piirakkataikina piirakka- tai irtopohjavuokaan ja sen reunoille. Sekoita loput ainekset juustoraastetta lukuunottamatta kulhossa tasaiseksi massaksi ja levitä sitten piirakkavuokaan taikinan päälle. Ripottele juustoraaste päälle ja paista 175 asteessa 35 minuuttia.


Raparperipiirakka
- 1 pkt piirakkataikinaa
- 200-300 g raparperia (mitä enemmän, sen parempi)
- 1 prk vaniljarahkaa (Valio)
- 1 muna
- 2 rkl sokeria
Painele piirakkataikina piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita loput ainekset keskenään ja kaada vuokaan. Paista 175 asteessa 35 minuuttia.
Eilen tuli ihan vahingossa tehtyä täydellistä tomaatikeittoa! Muutenkin toomaattiruoat on viimeaikoina olleet meidän ruokapöydässä suuressa suosiossa. Jääkaapissa oli paketti mascarponea, mutta kun aloin sitä keittoon laittaa huomasin että homeessahan se oli. Onneksi löysin myös vuohenjuuston jämät sekä lorauksen ruokakermaa, jotka osoittautuivat kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan täydellisiksi aineksiksi. Huvittavaa vielä, että saarnaan aina kotona näistä löllöliemikuutioista ja niiden paremmuudesta kuivattuihin perinteisiin kuutioihin verrattuna, niin tässä oli juurikin sellainen normikuutio, kun ei muuta ollut kaapissa. Syötiin vaan ihan hiljaa silmät pyöreänä kun niinkin tavallinen ruoka maistu niin järkyttävän hyvältä!

Tomaattikeitto vuohenjuustolla
2 annosta
- 800 g tomaatteja
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- kasvisliemikuutio
- 1 dl vettä
- ripaus mustapippuria
- 75-100 g vuohenjuustoa (oman maun mukaan)
- 1 dl ruokakermaa tai kuohukermaa
- basilikaa (mieluummin tuoretta, mutta kuivattukin passaa)
Kalttaa tomaatit eli kiehauta vettä kattilassa ja laita tomaatit sinne noin 30 sekunniksi, jonka jälkeen kuori irtoaa helposti. Kuullota kattilassa öljyssä sipulikuutiot ja silputtu valkosipuli. Lisää kattilaan tomaattilohkot, joista on kannat poistettu, liemikuutio, vesi sekä mustapippuri. Anna porista hiljalleen 20 minuuttia. Murenna vuohenjuusto kattilaan ja lisää kerma. Anna kiehahtaa kunnes juusto on sulanut. Ota kattila pois hellalta, lisää tuore basilika (jos käytät kuivattua, lisää se jo heti alussa) ja survo sauvasekoittimella sosekeitoksi.
Mielestäni ei ole niin justiinsa vaikkei tomaatteja aina jaksaisikaan kaltata ja siemeniä taas en poista koskaan, koska se tuntuu turhalta ruoan hukkaan heittämiseltä. Sosekeitossakin saa rakennetta olla kuitenkin jonkin verran.
Tänään innostuin pitkästä aikaa tekemään risottoa ja paistelin kylkeen broilerifileet. Kokkailu oli aloitettava heti kun töistä pääsi kotiin, ettei ehtinyt väsähtää sohvalle. Pitäisi selkeästi käydä ulkona syömässä pariin otteeseen kunnon risotot, koska itse narisin tuotokseni rakenteesta vaikkakin maku oli oikein hyvä, mutta poikakaverin mielestä rakennekin oli juuri sopiva. Tajusin, että en ole montaakaan kertaan kunnon risottoa edes syönyt!

Risoton perusohje
4 annosta
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 sellerinvartta
- suolaa
- mustapippuria
- 8 dl kasvislientä (vesi + 1 liemikuutio)
- 300 g risottoriisiä
- 1,5 dl kuivaa valkoviiniä
- 2 rkl voita
- 100 g pecorinoraastetta (tai parmesania tai muuuta kovaa juustoa)
Silppua sipuli, valkosipuli ja selleri hienoksi ja kuullota pannulla. Lisää pannulle riisi ja kääntele rivakasti muutama minuutti ettei riisi ruskistu. Lisää myös valkkari ja anna porista vielä muutama minuutti, jotta alkoholi haihtuu. Lämmitä tällä välin kasvisliemi ja kun se on kuumaa, kaada siitä neljäsosa pannulle (tai siirrä riisiseos tässä vaiheessa kattilaan, jos sinulla ei ole korkeareunaista pannua). Lisää myös suola ja anna porista hiljalleen välillä sekoittaen kunnes neste on lähes haistunut ja lisää taas noin neljäsosa nesteestä sekaan. Jatka nesteen lisäämistä tällä tavalla kunnes riisi on kypsää. Tarkista suola. Kun riisi on kypsää lisää sekaan voi ja juustoraaste ja kääntele sekaisin. Tarjoa samantien.
Vappupiirakoita, täydellinen tomaattikeitto sekä herkkurisottoa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti