2/15/2012

Blinit ja ystävänpäiväherkuttelua

Ystävänpäivää juhlistettiin eilen leivoksilla ja kokkalemalla blinejä. Tein blinit tällä kertaa tattarijauhosta, niinkun perinteisesti kuuluu. Äiti ei tykkää tattarista ja siksi tehtiin jouluna ihan vehnäjauhoista, mitkä ei yhtään huonoja olleet nekään. Tattarissa tuntuisi olevan kuitenkin enemmän makua ja muutenkin voin suositella tätä taikinaa koska tuli tosi kuohkeat ja ilmavat blinit. Näyttäisi olevan nimittäin jos jonkin näköistä blinitaikinaa tarjolla. Toisiin tuli kivennäisvettä ja olutta ja ties mitä nostatusainetta, mutta tämä nousi ihan vaan hiivalla, kohottamisella ja valkuaisvaahdolla.



Blinit
4 annosta (pannusta riippuen 12-20 kpl)

  • 4 dl kermaviiliä

  • 24 g hiivaa

  • 2 dl tattarijahoja

  • 2 tl sokeria

  • 1 dl maitoa

  • 2 tl suolaa

  • 2 rkl voisulaa

  • 2 keltuaista

  • 2 valkuaista


Lämmitä kermaviili kattilassa kädenlämpöiseksi ja sulata siihen hiiva. Lisää tattarijauho ja sokeri ja jätä kohoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Kohotuksen jälkeen lisää taikinaan kuumennettu maito johon voi on sulatettu sekaan, suola sekä keltuaiset ja sekoita taikina. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele varovasti taikinaan. Paista samantien.

En ole vieläkään saanut ostettua blinipannua (enkä lettupannua, koska letut pitää olla isoja!) joten paistelin nämä tavallisella paistinpannulla kolme kerrallaan.



Lisukkeina smetanaa, punasipulia, suolakurkkuja ja hunajaa (hyvä yhdistelmä, oikeasti!), lämminsavulohta ja Stockan kalatartaria. Blinien kanssa toimii myös katkaravut, kylmäsavulohi, graavilohi ja kaikki uuniperunoille tarkoitetut kermaviilitäytteet sun muut. Melkeinpä mikä vain. Tuo Stockan kalatartar on kanssa mainitsemisen arvoista tavaraa! Sekoitettu graavilohta ja graavisiikaa, sipulia ja mausteita. Aivan järkyttävän hyvää. Ja vielä parempaa siitä tulee, kun sen sekoittaa majoneesipohjaiseen katkarapusalaattiin. Vesi herahtaa kielelle kun ajatteleekin...

Jälkkäriksi syötiin suklaakakkua ja marenkileivosta, joka on aika vasta perustetun Oulunsalon Tuulihatun käsialaa ja raparperifanille erityisen mieleen. Hyvännäköisiä kakkuja ja muita herkkuja näyttäisi myös putiikista löytyvän!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti