9/03/2012

Lähiruokamarkkinoiden satoa ja arkiherkkuna makkaragulassi

Oulussa järjestettiin Oulun päiviin liittyen Lähiruokamarkkinat eilen lauantaina. Yllätyin positiivisesti miten paljon myyjiä oli mukana ja miten monipuolisesti löytyi kaikenlaisia tuotteita! Kasviksia, leipää, hilloja, mehuja, juustoja ja monenlaista muuta. Kojuja taisi olla parisenkymmentä.







Ostettiin osa salaattiaineksista ja ihanaa ruisleipää vaikka mieli olisi tehnyt ihan kassikaupalla viedä herkkuja kotiin. Kasvishovin jättikokoiset salaatit oli ainoastaan euron kappale, taivallisen mehevä ruisleipä 3,50€ ja kyytönmaitojuusto vitosen kimpale. Onnistuin vahingossa heittämään juuston pakkauksen pois ennen kun valmistajan laitoin ylös, mutta olen varma että kyseessä on tämä Seppälän koulutilan munajuusto. Jos tätä murenevaa herkkua on hankalaa saada käsiinsä, niin Stockmannin juustotiskiltä löytyy hyvin samantyyppinen Kolatun Ruska -munajuusto.

Salaatit ja juusto käytettiin tonnikalasalaattiin.



Tonnikalasalaatti

  • 1-2 eri vihersalaattia (esim. Roomansalaatti ja Lollo Rosso)

  • paprikaa

  • punasipulia

  • säilykepersikkaa

  • oliiveja

  • munajuustoa (mm. salaattijuusto ja feta passaa hyvin myös)

  • tonnikalapaloja öljyssä

  • miedohkoa salaattikastiketta (esim. Felix perinteinen salaattikastike tai ihan vain hyvä oliiviöljy)


Pilko, silppua, kuutioi ja sekoita. Muista valuuttaa tonnikalasta turha öljy pois, jottei koko salaatti lillu öljyssä.

Viime viikolla oli paljon touhuttavaa ja onneksi ehdin maanantaina tehdä ison kattilallisen makkaragulassia. Helppouden lisäksi myös erittäin edullinen ja maukas keitto. Kuvaaja oli jälleen niin nälkäinen, että keitto ei kuvassa pääse oikeuksiinsa...



Makkaragulassi
6 annosta

  • 800 g perunoita (kannattaa valkata isoja pottuja kaupassa, niin kuoriminen käy nopeammin)

  • 2 isoa paprikaa

  • 1 iso sipuli

  • 400 g makkaraa tai nakkeja (mitä tahansa lenkki- tai raakamakkaraa tai nakkeja - itse käytin Atrillin chilimakkaraa - jos käytät raakamakkaraa, kypsennä ne ensin kunnolla pannulla)

  • vettä sopivasti

  • 1 purkki paseerattua tomaattia

  • 1 lihaliemikuutio (Maggi Fond Cups tms.)

  • mustapippuria

  • suolaa

  • tabascoa maun mukaan


Kuutioi sipuli ja makkara ja ruskista nopeasti kattilassa. Lisää sekaan kuutioidut  perunat ja paprikat, paseerattu tomaatti, vettä siten että ainekset peittyvät sekä mausteet. Anna kiehua 20-30 minuuttia kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista suola ja tulisuus.

Mikäli tätä tekee hartaasti ja ajankanssa, niin erityisen hyvä viikonloppuherkku tästä tulee chorizo-raakamakkarasta ja korvaamalla paseerattu tomaatti itse kaltatulla tuoretomaatilla. Mausteeksi sopii edellä mainittujen lisäksi myös valkosipuli.

 

Lähtökohtaisesti ketjuravintolat ovat yleensä aika surkeita. Ruoka on tylsää ja tehty miellyttämään mahdollisimman suuren yleisön makunystyröitä ainakin jotenkuten. Palvelu harvemmin on huipputasoa, kun ravintolalla ei ole omistajaa joka touhua tunteella pyörittäisi. Oulusta ja Helsingistä löytyvä Grill it! eli Oulussa tuttavallisemmin Paloasema on kuitenkin poikkeus. Ainakin täällä Oulussa. Paikkaa on hankala uskoa ketjuravintolaksi niin ruoan, miljöön kuin palvelunkaan perusteella. Kuten nimi sanoo, niin tarjolla on kaikennäköistä grillattua ja lisäksi muutamia muita ruokalajeja. Omat suosikit Paloasemalla on Ceasar-salaatti sekä Lohta ja äyriäisiä grillattuna, jolla tulikin tänään käytyä herkuttelemassa.



Pöytään kiikutetulla minigrillillä lohta, kampasimpukoita ja jättikatkaravun pyrstöjä, tomaattia, munakoisoa sekä ihania kokonaisia valkosipuleita. Lisäksi annokseen kuuluu wasabi-, soija- ja savumajoneesikastikkeet sekä valkosipuliperunaa.

Tällä kertaa pitää vähän antaa noottia annoksen koosta. Syötiin samat annokset ja saatiin herkut samassa grillissä. Vähän vaikutti, että grillattavaa oli kahdelle paljon vähemmän per nenä kuin aiemmalla kerralla ottaessani annoksen vain itselleni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti